Zayıf Hamilelik Bebeğe Zarar Verir mi?
Zayıf hamilelik bebeğe zarar verir mi, Hamilelik sırasında “yeterli” kilo almak, anne adayı ve bebeğinin sağlığı açısından çok önemli. Bu yüzden hamilelikte diyet yapmak sakıncalı olabiliyor. Biz de son aylarda oldukça konuşulan “zayıf hamilelik” konusunda bir araştırma yapmak istedik ve konunun uzmanlarıyla görüştük.

-
Başlıklar
Yetersiz beslenme, anne adayı ve bebek için zararlı
Çocuğunuzun sağlıklı olarak dünyaya gelebilmesi için, hamilelik döneminizde beslenmenize dikkat etmeniz çok önemli. Bebeğin karnınızda yeterli gelişimini sağlayabilmeniz, sizin ise artan besin ihtiyaçlarını karşılayabilmeniz için yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekir. Şunu unutmayın ki, hamilelik dönemi insan yaşamında beslenmenin “en önemli” olduğu evrelerden biridir. Bu dönemde yetersiz beslenme, tıpkı fazla beslenmede olduğu gibi sizin ve bebeğinizin sağlığına zarar verir.
-
Hamilelikte Alınması gereken kilo miktarı Nedir?
Hem size hem bebeğe verdiği zararlardan sakınmak için, hamileliğiniz boyunca yeterli kilo almalı, “yeterli” ve “dengeli” beslendiğinizden emin olmalısınız. Hamilelik döneminiz boyunca almanız gereken kilo miktarı, hamilelik öncesi ağırlığınıza ve boyunuza bağlıdır. Örneğin; hamile kalmadan önce ağırlığı normal olan bir anne adayının, hamileliği boyunca 10-14 kg (ortalama 12.5 kg) alması gerekir. Eğer anne adayı hamileliği öncesinde zayıf ise, beslenme biçimi bir uzman tarafından gözden geçirilmeli ve kilo alımı 14-16’a kadar çıkartılmalıdır. Bu dönemde oluşan yağ deposunun, emzirme döneminde artan enerji gereksiniminiz ve metabolizmanız için gerekli olduğunu unutmayın. Bu yüzden, artan yağ depoları konusunda endişe etmemelisiniz. Hamilelik döneminizde kilo artış miktarlarınız ve beslenme düzeniniz mutlaka bir doktor ve diyetisyen tarafından takip edilmelidir.
-
Hamilelikte Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?
Hamileliğinizde, hem sizin hem de bebeğinizin besin ihtiyaçlarının karşılanması için günlük karbonhidrat, protein, yağ, gibi besin öğelerini ve vitaminleri (vitamin C, vitamin A, folik asit, Bl2 vitamini, kalsiyum gibi) alma ihtiyacınız artar. Hamileliğiniz boyunca doğru bir beslenme düzeni ile kilo almanız oldukça önemlidir. Özellikle bu süreçte vücudunuz bazı enerji, yağ ve demir içeren besinlere ihtiyaç duyar. Hamilelik dönemi boyunca tüketilen besinlerin çeşidi ve miktarı kadar, günlük tüketilen su miktarı da önemlidir. Günlük 2-2.5 İt su tüketimi; idrar yolu enfeksiyonu, oligohidramnios (bebeğin amnion sıvısının normalden az oluşu), erken doğum, kabızlık, ishal gibi pek çok durumda koruyucu veya tedavi edici olabilir.
Hamileliğiniz süresince bebek iyi beslensin diye fazla ve dengesiz beslenmek doğru olmadığı gibi, kilo almamak için az yemek de doğru değildir. Önemli olan yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulamanızdır. Üstelik bu dönemin keyfini de çıkarabilirsiniz. Çünkü başka hiçbir dönemde aldığınız kilolar için bu kadar çok “iltifat” alamayabilirsiniz…
-
Hamilelikte Nasıl Spor Yapılır?
Ağır sporlardan kaçınmanız da hem bebeğiniz hem de kendiniz için, hamilelik sürecinizi sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeniz açısından önemlidir. Bu dönemde yaptığınız egzersizler, vücut ısınızı 37.5 derecenin üzerine çıkarmayacak tempoda, nabzınız ise 140’ın altında olmalıdır. Çarpma, vurma gibi hareketler içeren sporlardan da kaçınmalısınız. Yürüyüş yapmak gibi ılımlı, düzenli egzersizler yapmanız, sizin ve bebeğinizin yararına olacaktır.

Zayıf Hamilelik İçin Öneriler Nelerdir?
- – Öğünlerinizi sık ve az porsiyonlar halinde tüketmeye çalışın.
- – Aldığınız gıdaların taze olmasına dikkat edin. Konserve ya da içinde katkı maddesi bulunan beklemiş gıdalar yerine, taze ve doğal maddeleri tüketmeye özen gösterin.
- – Yediğiniz gıdalarda “çeşitliliğe” önem verin. Bu şekilde pek çok vitamin ve minerali almanız mümkün olacaktır. Zayıf hamilelik için önemli değerlerden biridir.
- – Aşırı yağlı, tatlı, baharatlı, kalorili gıdalar yerine protein ve karbonhidrat açısından zengin, yağ oranı düşük besin öğelerine yönelin. Unutmayın ki önemli olan sizin kilo almanız değil, bebeğinizin karnınızın içinde yeterli şekilde beslenebilmesidir.
- – Beslenmede suyu asla ihmal etmeyin. Günde en az 8-10 bardak su için. Yaz aylarında bu miktar 15 bardağa kadar çıkılabilir. Özellikle hamileliğin ilerleyen aylarında kabızlık şikayeti varsa bol su içerek, kabuğu ile yenen meyveleri tüketerek, her öğünde sebze ile salataya yer vererek ve yürüyüş yaparak bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
- – Günde 1-2 bardak süt içmeniz, hamilelikte ortaya çıkan kalsiyum kayıplarını yerine koymak için gereklidir. Süt içemiyorsanız yoğurt veya ayran tüketmeye çalışın. Peynir veya çökelek de tüketebilirsiniz. Süt ve süt ürünlerinin pastörize olmasına dikkat edin.
- – Yemeklerde iyotlu tuz kullanın. Yüksek tansiyonunuz varsa yemekleri az tuzlu pişirin. Özellikle hamileliğinizin son aylarında vücudunuzda oluşan ödemlere karşı bu dönemlerde tuzu azaltın.
- – Genelde sabahları yataktan kalkınca başlayan bulantılarda bir dilim peynir ve bir-iki grissini yemek rahatlık sağlayabilir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında olan bu bulantı ve kusmalardan kendinizi korumak için katı, kuru ve yağsız gıdaları yemeyi tercih edin. Mutfak kokularından ve ağır parfümlerden uzak durun. Tuzlu kraker, patates haşlaması, leblebi ve bisküvi türü gıdalar yiyerek bulantılarınızla baş edebilirsiniz.
Sizlere hamile kalmak için yöntemler adlı makalemizi önerebiliriz.