13 Maddede Sağlıklı Hamile Kalmak

Sağlıklı Hamile Kalmak, her anne adayının istediği bir şeydir. Hamilelik öncesinde sağlıklı hamile kalmak isteyebilirsiniz. Sağlıklı hamile kalmak için aşağıda yer alan önerilerimize göz atabilirsiniz. Vücudunuzun gebelik için en ideal durumda olduğundan ve bebeğinizi doğumdan önce toksik maddeler ile ya da zararlı durumlarla karşı karşıya bırakmayacağınızdan emin olarak gebelikten önce bebeğinize daha sağlıklı bir başlangıç sağlamış olursunuz.
Başlıklar
Sağlıklı Hamile Kalmak İçin Yapılması Gerekenler
- Dengeli ve besleyici yiyeceklerle beslenin.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Her gün 400 mikrogram (0.4 miligram) B vitamini folik asit içeren multi vitamimineral kullanın. Folik asit gebeliğin ilk 3 ayında ortaya çıkabilen nöral tüp defekti (vertebra ve beyinde bozukluk) riskini azaltır. Folik asiti gebelik başlangıcının 2 ay öncesinden itibaren kullanmaya başlayın.
- Hemen alkol almayı bırakın ve gebeliğiniz boyunca alkolden uzak durun. Gebelik boyunca özellikle ilk 3 ayda alkol kullanmak fetal alkol sendromuna yol açabilir. Bu sendrom yüz ve ekstremitelerde deformasyonlar, kalp defektleri, büyüme yavaşlığı ve mental retardasyon gibi ciddi doğumsal defektlerle karakterizedir. Gebelik süresince orta derecede alkol kullanımı bile (günde 1 veya daha az sayıda kadeh) gelişme sorunları ile ilişkili bulunmuştur.
- Sigara içmeyin. Gebelik süresince sigara içmek fetüsün oksijen düzeyini azaltabilir ve prematüre doğum riskini artırır. Sigara içen annelerin bebekleri içmeyen annelerin bebeklerine göre daha küçüktür, tıbbi sorunları daha fazladır ve ani bebek ölüm sendromu riskleri yüksektir. Sigara içenlerden de mümkün olduğunca uzak durun.
- Sokakta satılan ilaçlardan uzak durun, ilaçların büyük bölümü plasentayı geçerler ve büyüyen fetüse ciddi şekilde zarar verirler; hatta ölüme neden olurlar.
- Evde kedi besliyorsanız kumunun değiştirilmesi işini eşinizden ya da arkadaşınızdan rica edin. Kedi feçesi ölü doğuma yol açabilen bir hastalık olan toksoplazmosiz’in bulaşmasına neden olabilir.
- Pişmemiş ya da az pişmiş et veya balık, pastörize edilmemiş peynir yemekten kaçının. Size ya da fetüse zarar verebilecek bakterilerin bulaşmasına neden olabilir.
- Suçiçeği geçirmediyseniz aktif hastalığı olanlardan uzak durun.
- Herhangi bir ilaç kullanmadan, aspirin ya da soğuk algınlığı ilacı bile almadan önce doktorunuza danışın. Kronik bir hastalığınız için ilaç kullanıyorsanız, gebeliğiniz süresince ilacı ya da dozunu değiştirip değiştirmeyeceğini doktorunuza danışın.
- Hayatınızdaki stresi sınırlayın. Gebelik boyunca sık olarak yorgunluk hissedeceksiniz ve duygusal durumunuz büyük ölçüde dalgalanmalar gösterecek. Enerji toplamak için her gün dinlenmeye ya da şekerleme yapmaya zaman ayırın. Taahhütlerinizi azaltın; bu şekilde kendinizi gergin hissetmemiş olursunuz.
- Çocukken kızamık ya da suçiçeği geçirmediyseniz gebe kalmadan önce aşılanın. Kızamık ciddi doğum defektlerine yol açabilir. Su çiçeği ise, fetüse zarar verebilir. Bu aşıları yaptırdıktan sonra, gebe kalmadan önce doktorunuzun önerdiği süreyi bekleyin (genelde dört ay).
- Kadın fiziksel olarak bebeği taşımasına rağmen, erkek de çocuğun sağlığını etkiler. Çalışmalara göre, babanın davranışı ya da çalışma koşulları sigara içmesi, alkol kullanımı, kimyasal ajanlara ya da radyasyona maruz kalması fetüsün gelişimini etkileyebilir. Çocuğun büyümesi ile ilgilenebilmek için bebeğin babasının da uygun özelliklerinde olması gerekir. Dengeli beslenme, egzersiz, alkol ve diğer ilaçlardan uzak durma ve sigara kullanmama bir babanın sahip olabileceği iyi özelliklerdir. Bu özellikler hemde anneyi de daha sağlıklı bir hayat devam etmesi için destekler.
Sağlıklı hamile kalmak için yukarıda yer alan maddelere dikkat etmenizde fayda var. Sağlıklı bir şekilde hamilelik dönemi ve hamilelik, anne adayının kontrolünde ve elinde olabiliyor. Bu yüzden elinizdeki fırsatı doğru değerlendirebilir ve sağlıklı hamilelik için adım atabilirsiniz.

Hamilelikte Sağlıklı Uyku İçin Neler Yapılmalı?
Sağlıklı Hamile Kalmak: Gebelik döneminde görülen sorunlardan biri uyku bozukluğudur. Gece boyu uykudan sık sık uyanma, uykuya dalma zorluğu, yorgun uyanmak ve aşırı uyuma iste gibi sorunlar anne adayının hem sağlığını hem de günlük yaşamını olumsuz etkiler. Hamilelik döneminde oksitosin hormonunun artması kişinin sık sık uyku problemi yaşamasına neden olur. Gece boyu sık idrara gitme, mide krampları, fetal hareketler, mide yanması, bebeğin hareket etmesi, nefes darlığı, sırt ve bacak ağrıları nedeniyle uyku bölünebilir.
Uyku sorunundan kurtulmak için yatmadan önce hafif besinler tüketilmeli, doğru ve rahat edebileceğiniz bir yatış pozisyonu belirlenmeli, nefes tekniklerinden yararlanarak kasların rahatlaması sağlanabilir. Ayrıca vücudun gevşemesi için meditasyon yapmak oldukça faydalıdır.
Gebelikte Stresi Azaltma
Sağlıklı Hamile Kalmak: Hamilelik döneminin sakin, huzurlu ve güvenli geçmesi hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından büyük önem taşır. Yaşanacak sıkıntı, üzüntü ve stres hem bebeği hem de anneyi olumsuz etkileyecektir. Yoğun ve stresli iş ortamı ve temposu ruhsal açıdan yaşanacak çöküntü bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz etkileyebilmektedir. Sorunlu gebelik erken doğum riskini ortaya çıkarmaktadır. Hatta bebeğin doğum esnasında oksijensiz kalmasına neden olabilmektedir.
Bilim adamlarının yapmış oldukları araştırmaya göre gebelik döneminde stresli bir gebelik geçiren anne adayının erkeklik testosteronu daha çok salgıladıklarını, bu hormonunda bebeğin sosyalleşme yeteneğini ve konuşma kabiliyetini olumsuz etkilediğine dikkat çektiler.
Gebelik Döneminde Stres Belirtileri
- Sık sık yaşanan olumsuz düşünceler
- Panik ve öfke nöbeti belirtileri