Gebelikte Mide Yanması ve Bulantısı

Gebelikte Mide Yanması ve Bulantısı neden olur? Hamileliğe geçiş ile birlikte anne adaylarında hormonsal değişiklikler gerçekleşir. Bu değişikliklere bağlı bir çok sağlık sorunu da birlikte gelebilir. Hamilelik döneminde pek çok hastalık ortaya çıkmaktadır; bunlardan biride nadir görülen mide yanmasıdır.
Başlıklar
Gebelikte Mide Yanması ve Bulantısı neden olur?
Gebelikte bazı hormonların artmasıyla beraber sindirim sisteminde ve özellikle midede kasların gevşemesine neden olur. Gebelikte Mide Yanması ve Bulantısı neden olur? Midenin üst kısmındaki, kaslarda gevşeme olmasından dolayı mide içeriği ve mide içerisindeki asitler yemek borusuna kadar gelir; bu bölgeyi tahriş eder ve kalbin üst kısmı ve yemek borusunda yanmaya neden olur. 5. Aydan itibaren büyüyen rahim mideyi daha da sıkarak bu olayın büyümesine neden olur. Ve özellikle son 3 aya bu olay daha şiddetli ve sık görülmeye başlar. Halk arasında bebeğin saçlarının çıkmasından dolayı mideye etkimesiyle oluştuğu varsayılsa da bununla alakası yoktur. Mide yanması annenin beslenmesini olumsuz etkilediğinde bebeğin daha sağlıklı bir biçimde büyümesine engel olur.
Gebelikte mide yanmasından korunmak için; çok az ve sık yemek yenilmeli, çok baharatlı yağlı veya az pişmiş yemelerden kaçınılmalı, sebzeler çiğ tüketilmemeli, sigara içiliyorsa bırakılmalı, hızlı bir biçimde yemek yenilmemeli ve karın bölgesini sıkacak elbiselerden özellikle kaçınılmalıdır. Gebelikte Mide Yanması ve Bulantısı neden olur? Gebelikte mide bulanması ve sonrasında kusma genel olarak sabahları olur; bu nedenle buna sabah bulantısı adı verilir. Genelde gebeliğin 4 ila 6 haftasında başlar, gebeliğin 12. Haftasında sona erer. Gebelikte bulantı gebelerin çoğunda görülür ve özellikle yeni gebe olmuş kadınlarda bu oran fazladır.
Gebelik esnasında bulantı ve kusma
Gebelikte Mide Yanması ve Bulantısı neden olur?: Yemek kokusu, ter kokusu, sigara kokusu ve diğer ağır kokular gebelikte bulantıyı arttırır. Gebelikte kusma çok aşırı seyrediyorsa vücuda alınan tüm besinler dışarı çıkıyorsa bir hekim tarafından muayene olunup gerekli önlemler alınmalıdır. Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre B6 vitamini eksikliği bulantıya sebep olabilir.
Gebelikte bulantı ve kusmadan korunmak için; yemekler çok pişmiş yenmeli ve yemekler baharatsız, az yağlı ve acısız yenmelidir. Beslenme alışkanlığınızda bir değişiklik yaparak az az ve sık yemek yiyiniz. Besinlerde protein ve karbonhidratları almaya önem gösteriniz. Dişinizi fırçalarken kokusuz ve tadı olmayan macunları tercih ediniz. Gebelikte bulantı ve kusma yaşamaktaysanız; yanınızda naylon poşet, ıslak mendil bulundurunuz. Yanınızda su taşıyınız. Bol su içerek bulantıyı en aza indirmeye çalışınız.