
Gebelik Sonrası Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır? Annenin Beslenmesi. Bebeğin sütle aldığı maddelerden annenin bol bol yemesi şarttır. Sütte büyük miktarda calcium bulunmaktadır. Bu bebeğin kemiklerinin süratle büyümesini sağlar. Eğer anne az kalsiyum alırsa göğüs bunu kadının kemiklerinden sağlayacaktır. Eskiden kadının dişlerindeki kalsiyumu da kaybedeceği düşünülürdü. Fakat bunun böyle olmadığı sanılmaktadır. Kadın, bebeğin içtiği kadar süt ve hatta kendi sağlığı biraz da daha fazlasını almalıdır. Kadın bunu istediği şeylere karıştırıp içebilir veya çorbalara, tatlılara karıştırır. Yahut peynir olarak yer. (Kısım 431).
Başlıklar
Gebelik Sonrası Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
Anne, kilosunu arttırmamak için başka türlü diyet yapmak zorunda olsa bile, günlük beslenmesi için aşağıda yazılı besinleri alması şarttır:
Süt: Günde en az bir litre. Bir buçuk litre içmesi daha da uygundur. Bu taze süt, süt tozu, suyu alınmış süt veya yağı alınmış süt olabilir ve istenilen şekilde anneye verilir.
Meyve ve sebzeler: Günde altı öğün. (Bu size çok fazlaymış gibi gelebilir. Fakat 2 portakalın suyu, bir salata, bir yeşil veya sarı sebze, patates ikişer defa verilince 6 öğünü bulacaktır.) Yeterince C vitamini vermek için iki öğünün çiğ olması lâzımdır. Bu 2 öğün portakal, graypfrut, domates, çiğ lâhana veya çilek gibi şeylerden meydana gelmelidir. A vitamini için koyu yeşil yapraklı bir sebze veya koyu sarı bir sebze lâzımdır. Kalorilerini bir tarafa bırakırsak patatesler bu işe çok uygundur. Meyve ve sebzeler taze, konserve, dondurulmuş veya kurutulmuş olabilirler.
Et, tavuk, balık: Hiç olmazsa bol bir porsiyon veya tercihan 2 porsiyon verilmelidir. Karaciğer özellikle değerlidir ve sık sık verilmelidir.
Yumurta: Günde bir adet
Ekmek ve unlu maddeler: Günde üç öğün verilecektir. İçinde B vitamini olan buğday unundan ekmek veya vitamin katılmış ekmek tercih edilecektir.
Tereyağı veya vitaminli margarin: Bu A vitamini için gereklidir. Eğer kilo alacağınızı düşünüyorsanız daha fazla yeşil yapraklı sebzelerle sarı sebzelerden yiyiniz. Doktorunuzdan bir A ve D vitamini alınız. Bu yediğiniz besinlerdeki kalsiyumu harcamamanızı sağlayacaktır.
Eğer meme veren anne istenmeyen kiloları alıyorsa, o zaman yağı alınmış süt içmeli, yağdan vazgeçmeli, ekmek ve yulaf vs. gibi şeylerin porsiyonlarını daha küçültmeli (fakat B vitamini bulunan cinsleri yemeli), veya şeker, pasta, kek, kurabiye, gazlı içkiler gibi yüksek kalorili şeylere ilişmemelidirler. (İşin kötüsü kilo alanların en arzu ettikleri besin maddeleri de bu yüksek kalorili tatlılardır.) Fakat anne süt, sebze, meyve, et ve D vitamininden vazgeçmemelidir.