Bebek

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir?

  • Bebeğinize düzenli bir beslenme rutini oluşturmak koliği önlemenin en kolay yoludur.  Bunun için yapmanız gereken miniğinizi yeteri kadar doyduğundan emin olana kadar emzirmek ve bu sürede uyumasına engel olmaktır. Ufak ufak atıştırmalık şeklinde emişler kolik konusunda size sıkıntı yaratacaktır.
  • Siz yediğinizde bebeğinizde gaz yapabilecek yiyeceklere dikkat edin. Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Brokoli, karnıbahar, bürüksel lahanası, lahana, çikolata, inek sütü, soğan, narenciye ürünleri ve domates gaz yapan besinlerdir ve bebeğinizde koliğe sebep olabilir. Bunlardan ne kadar tükettiğinize dikkat edin. Şüphelendiğiniz bir gıda varsa, bunu bir kaç gün tüketmeyin ve etkisi oluyor mu gözlemleyin. Bir  besin grubunu -örn. süt ürünleri- uzun zaman kesmeden önce mutlaka bir diyetisyene danışın.
  • Eski bir yöntem olmakla beraber bebeğinizi yatıştıracak bir şey de onu çok sıkmadan kundaklamaktır. Kundak kendini daha güvenli hissetmesini sağlar ve rahatlamasına yardımcı olabilir.
  • Gaz çıkarma tekniğiniz üzerine biraz mesai harcayın. Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Gazı miniğinizin henüz midesindeyken, bağırsaklarına inmeden çıkarmaya çalışın.
  • Önce bebeğinizin, hareket ederek midesinden bağırsak yoluyla, havayı çıkarması için fırsat verin. Bebeğiniz hızlı emen bir bebekse, gazını daha sık çıkarmaya çalışmalısınız.

Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Kolik bebekler, sıklıkla gaz sancısı yaşar ve bu gaz sancıları olduk olmadık yerlerde nüks eder. Gaz sancıları bebeği rahatsız ettiği gibi anneleri de çoğu zaman çaresiz bırakır. Bebeğin gaz sancısını hızlı geçirmek istiyorsanız yukarıda ve aşağıda yer alan maddelerdeki önerilerimizi uygulayabilirsiniz. Doğru uygulama sonucunda bebeğinizin gaz sorununun en aza indiğini göreceksiniz.

  • Bebeğinizi sırtı dik olacak şekilde omzunuza yerleştirin, yanağınızla başını destekleyin – başını geriye doğru atabilir- tam beline avucunuzu yuvarlayarak güçlü vuruşlar yapın.
  • Karnına yapacağınız nazik bir masaj miniğinizin gergin mide kaslarını gevşetecektir. Sıcak-ılık bir banyodan sonra yapacağınız masaj özellikle çok işinize yarayacaktır.
  • Özellikle yurt dışındaki okuyucularımız bulabiliyorsa “Gripe Water” kolik için çok iyi bir yatıştırıcıdır. Bebeğinizin sorunu olduğunda asit giderici etkisi olan bu ürünü kullanabilirsiniz.
    Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Miniğinizin midesini ısıtacak  ve rahatlatacaktır. Normalde 1 aydan sonra kullanmaya başlamanız gerekir fakat siz yine de prospektüsünü okuyun ve doktorunuza danışın.
  • Bazı tutuş pozisyonları bebeğinizin koliğini gidermesine yardımcı olacaktır. Bebeğinizi karnının üzerinde tuttuğunuz pozisyonlar özellikle etkilidir. Bizce bunların en iyisi “ağaçtaki kaplan” tutuşudur. Yapmanız gereken şey başını dirseğinizin kıvrımına alarak, bebeğinizi kolunuzun içine yatacak şekilde yüzüstü yatırmaktır. Elinizle onu bacak arasından kavrayın. Bir başka etkili tutuş da şudur: Yüzü aşağıya bakacak şekilde bebeğinizi kucağınıza yerleştirin, başını sağa veya sola döndürün ve bacaklarınızı bir yandan öbür yana beşik gibi sallayın. Uyuduktan sonra bebeğinizi tekrar sırt üstü yatırmayı unutmayın.
  • Bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? Bebeğiniz çok mutsuz olduğunda, bir salıncak veya titreşimli bir sandalye hayat kurtarıcı olabilir. Bu tip ürünleri kullanan arkadaşlarınıza danışmanızı öneririz.
  • Bebeğinizi tamamıyla veya destek olarak biberonla beslemeye başladıysanız, klinik olarak kolik önleyici olduğu kanıtlanmış olanlardan seçin. Philips Avent biberonları ve biberon emziklerinin koliği azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır. Emziğin doğru akış hızı için doğru sayıda deliklere sahip olduğundan emin olun ki, her zaman hava yerine süt ile dolu olsun. Ben ılık süt vermenin sindirime daha yardımcı olacağını düşünüyorum.
  • Bebeğiniz huzursuz olmaya başladığında ve sakinleşmediğinde ona bir emzik vermeyi deneyin. Emzik kullanmak bebeğin fazla hava yutması anlamına gelmez. Aslına bakarsanız çok ağlayan bir bebek kaçınılmaz olarak  hava yutacak demektir. Eğer bebeğiniz acı çekiyorsa, emmek onu yatıştıracaktır. Emdiği boş bir göğüs bile olsa, bu onun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu